2020-06-26

TOVAM Kuruluşu



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TRAKYA TOHUMCULUK VADİSİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

(TOVAM)

Türkiye de tarımsal faaliyetler içinde bitkisel üretim önemli oranda paya sahiptir.  Bitkisel üretim potansiyeli ise, en önemli girdi olan tohumluğun kalitesi ve genetik yapısı ile yetiştirme teknikleri tarafından belirlenmektedir. Gelişen Dünya’da artan nüfusun ihtiyacı olan bitkisel üretim miktar ve kalitesini artıracak yeni çeşitlerin kısa sürede geliştirilmesi, bu çeşitlerin kaliteli tohumluklarının üretilerek üreticilere ulaştırılması ve uygun yetiştirme tekniklerinin geliştirilmesi gerekmektedir.  Yeni çeşitlerin ıslah edilmesi ise bu konuda çalışan kuruluşların sahip oldukları bitki genetik kaynaklarına, bitki ıslahı konusundaki bilgi birikimine sahip deneyimli teknik personele, uyguladıkları ıslah yöntemlerine, kısacası AR-GE alt yapısına bağlıdır. 

Tohumculuk sektörünün gelişmesi Türkiye için oldukça önemlidir. Ülkemizde 1000 e yakın tohumculuk firması olmasına rağmen, gerçek anlamda AR-GE alt yapısına sahip olan firma sayısı oldukça yetersiz düzeydedir. Bunun en önemli nedenlerinden biri tohumculuk firmalarının bitki ıslahı ve tohumculuk konusunda deneyimli ve eğitimli personel bulma konusunda sıkıntı çekmesidir. 

Üniversite, kamu ve özel sektör bağlamında; tohumculukla ilgili, ıslahtan pazarlamaya, hatta tohumluğu kullanan/kullanacak olan çiftçinin bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesine kadar, her türlü konuda ve ilgili her bir kesimin kendi faaliyet alanlarında yaralanabileceği bir “Uzman Havuzu” nun oluşturulması ile tohumculuk sektörünün daha ileri gitmesine katkı sağlayacaktır. Tohumculuk merkezinde disiplinler arası konulara ait ortak çalışmalara yoğunluk verilecek, tohumculuk merkezi tohumculuk alanında çalışma yapan özel sektör ve kamu sektörünün çalışmalarında hem teorik ve özellikle de pratik çalışma ve uygulamaların yapılabilmesi için ortam sağlayacak, tohumculuk yönünden donanımlı personelin yetiştirilmesiyle sektörün ihtiyaç duyduğu eksikliklerin giderilmesine önemli katkılar sağlanmış olacaktır.

AR-GE alt yapısının maliyetli olması ve yetişmiş nitelikli personel bulunamaması nedeniyle tohumculuk sektörümüze ait yerli firmalar ağırlıklı olarak yurt dışı kaynaklı çeşitleri tescil ettirmekte ve üretip pazarlama yöntemini tercih etmektedirler. Bu nedenle, tohumculuk firmalarının özellikle yeni çeşitlerin ıslahında, genetik kaynak havuzunun oluşturularak bunların bitki ıslahı programlarında kullanılması, açılan materyalin ve ileri kademe materyalinin biyotik ve abiotik strese dayanıklılık testleri, ıslahın daha kısa sürede ve etkin yapılması için double haploidy, generasyon atlatma ve markır destekli seleksiyonların kullanımı ile gibi yöntemlerin etkin kullanıldığı ARGE alt yapısına ihtiyacı vardır. Sektör paydaşları olan firmaların büyük çoğunluğunun bu şartları sağlamasının mümkün olmaması nedeniyle bu olanakları tohumculuk firmalarına sağlayacak araştırma ve uygulama merkezlerine ihtiyaç vardır. Bu bağlamada, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Trakya Tohumculuk Vadisi Uygulama ve Araştırma Merkezi bitki ıslahı ve tohumculuk teknolojileri konularında ulusal ve uluslararası düzeyde teorik ve uygulamalı araştırmalar yapılması için gerekli olan ortak çalışma, takım çalışması, mevcut araştırma olanaklarını oluşturmak amaçlı bir yapıdır. Merkezde bu amaçla, seminerler, kongreler, sempozyumlar, çalıştay ve uygulamalı eğitimler düzenleyecek,  yurt içi ve yurt dışı ortaklı projeler yapılması için iletişim kanallarının açılmasına katkı sağlayacaktır. 

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Tohumculuk Vadisi Uygulama ve Araştırma Merkezi, tohumculuk sektörünün bitki ıslahı ve tohumluk teknolojisi çalışmalarının ortak olarak planlanması ve yürütülmesi için  hizmetler sunmaktadır.