SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM UYGULAMALARI VE TOHUMCULUK KONFERANSI
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ve Trakya Tohumculuk Vadisi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (TOVAM) organizasyonu ile Sosyal sorumluluk Projesi olarak “Sürdürülebilir Tarım Uygulamaları ve Tohumculuk Konferansı” 25/12/2024 Tarihinde gerçekleştirildi.
Rektörlük Konferans Salonunda düzenlenen etkinliğe; Rektörümüz Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat TAŞAN, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sezen ARAT, Tarım İl Müdür Yardımcısı Ahmet TOKGÖZ, TOVAM Müdürü Prof. Dr. İsmet BAŞER, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Dr. Ulaş AY, Ticaret Borsası Başkanı Osman SARI, Önder Çiftçi Başkanı Mehmet AYKUT, Silivri Önder Çiftçi Başkanı Metin ORAL, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. İrfan ÖZTÜRK, Trakya Tohumcular Derneği Başkanı İbrahim TORUK ve Trakya Tohum A.Ş. Genel Müdürü Birol TARAR katıldı.
Konferansın açılışında konuşan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, “Dünya nüfusunun hızla artması ve iklim değişikliğinin etkileri ile gıda güvenliği küresel bir sorun haline gelmiştir. Bu sorunun üstesinden gelebilmek için sürdürülebilir tarım uygulamalarına geçiş kaçınılmazdır. Üniversite olarak, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak için üzerimize düşen görevi yerine getirmeye kararlıyız. 2019 yılından itibaren Üniversitemizde güçlü bir AR-GE altyapısı oluşturduk. Bu bağlamda Trakya Tohum A.Ş’yi kurarak yerli ve milli tohum üretme sürecini başlattık. NKÜ Teknopark, Trakya Kalkınma Ajansı, Trakya Bölgesi’nin tüm Ticaret Borsaları ve tohumculuk firmalarının iş birliği ile Tekirdağ NKÜ Trakya Tohum A.Ş. kurulmuştur. Trakya Tohumculuk Vadisi Uygulama ve Araştırma Merkezinde yer alan öğretim üyelerinin katkıları ile 4 ekmeklik buğday, 1 makarnalık buğday, 2 bezelye, 2 fiğ, 2 koca fiğ çeşidi, 1 parlakbrom, 1 mürdümük çeşidi olmak üzere 13 çeşit tescil edilmiştir. Üniversitemiz ve Ziraat Fakültemiz tarafından ıslah çalışmaları yapılan ve özel firmaların tescil ettiği toplamda 9 buğday tohumu bulunmaktadır” dedi.
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi olarak gıda ve tarım alanlarında birçok patent ve Ar-Ge çalışması da gerçekleştirildiğine vurgu yapan Rektör Prof. Dr. ŞAHİN, konuşmasını “Bu konferansı organize eden, Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Dekanlığına, Trakya Tohumculuk Vadisi Uygulama ve Araştırma Merkezine, Trakya Tohum A.Ş.’ye, değerli konuşmacı bilim insanlarına ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diyerek sonlandırdı.
Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sezen ARAT konuşmasında Ziraat Fakültesinin önemli bir konumda olduğunu, Akredite Bölümleri olan önemli bir fakülte ve hem eğitim-öğretim anlamında hem de geliştirdikleri çeşitlerle ülkemizde tek olduğunu vurguladı.
Tekirdağ Tarım ve Orman İl Müdür Vekili Ahmet TOKGÖZ de iklim değişikliğinin herkesin gündeminde olması gereken bir konu olduğunu söyledi.
TOVAM Müdürü ve Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmet BAŞER ise iklim değişikliğinin en çok tarım ürünlerini etkilediğini ifade etti. BAŞER, iklim değişikliği konusunda herkesin daha duyarlı hareket etmesi gerektiğini aktardı.
Açılış konuşmalarının ardından, moderatörlüğünü Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan ORAK’ın yaptığı oturumlara geçildi. Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikrettin ŞAHİN “Çevre ve Bitki Orijinli Mikroorganizmaların Endüstriyel Kullanımı”, TSUAB ECOSA Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray GENÇER “Tohumculuk Üretiminin Durumu ve Geleceği”, Tekirdağ NKÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih KONUKCU “Küresel İklim Değişikliği ve Su”, Institute of Hungarian Research’ten Prof. Dr. János PAUK “New Applications in Agriculture”, Tekirdağ NKÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi ve TOVAM Müdürü Prof. Dr. İsmet BAŞER ile Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nden Dr. İrfan ÖZTÜRK “Küresel İklim Değişikliği ve Bitki Islahı” ve Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan ÖZERTAN “Tarımsal ve Çevresel Süreçlerin Modellenmesi, İklim Değişikliğinin Etkileri” isimli sunumlarını gerçekleştirdi.
Konferans sonunda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat TAŞAN, konuşmacılara Teşekkür Belgesi takdiminde bulundu.