2023-02-02

Trakya Tohum Akademisi Bitkisel Üretimde Otomasyon Sistemleri (TARGE Otomasyon Sistemleri) Eğitimi



TRAKYA TOHUM AKADEMİSİ

BİTKİSEL ÜRETİMDE OTOMASYON SİSTEMLERİ

(TARGE OTOMASYON SİSTEMLERİ)

Eğitim No

02

 Amaç

Son yıllarda tüm dünyada iklim değişikliği sebebiyle kuraklık baş göstermeye başlamıştır. Dolayısıyla tarımda kullanılabilecek sulama suları kısıtlı hale gelmektedir. Bu nedenle tarım ürünleri yetiştirilmesinde sulama suyunun en ekonomik şekilde kullanılması büyük önem arz etmektedir. Tarım ürünleri tarlada açık arazide veya seralarda topraklı veya topraksız olarak yetiştirilmektedir. En verimli sulama sistemi olarak damlama sulama sistemleri ön plana çıkmaktadır. Bunun yanında sulama suyu ile gübrelerin ve bazı ilaçların bitkiye verilmesi, sera ortamlarında ise bitkilerin iklimlendirme şartlarının yapay olarak ayarlanması gerekli olmaktadır. Bunun için otomasyon cihazları kullanılmaktadır. Ülkemizde Sera Otomasyonu için kullanılan cihazlar tamamen yurt dışından ithal edilmektedir. Yapmış olduğumuz bu çalışma ile yerli ve milli bir cihaz geliştirerek Muadilleri olan cihazlardan daha uygun bir ürün geliştirilmiştir.. Ürünümüz doğrudan bilgisayar kontrollü olduğu için muadil cihazlara göre çok daha fazla işlem gücüne de sahiptir. Şu anda cihazımız Sulama ve iklimlendirmede büyük bir aşama kaydederek ihtiyaçlara cevap verecek düzeye gelmiştir. AR-GE çalışmalarımız devam etmekte olup ileriki hedeflerimizde Yapay Zeka kullanarak zirai otomasyon kontrolü sağlamak, istatistik verileri tutarak üretim sürecini takip etmek ve değerlendirerek verimi ve kaliteyi arttırmak, Görüntü işleme tekniklerini kullanarak bitki besin ihtiyacını tespit etmek, hastalıkları tespit etmek vardır. TARGE otomasyon cihazı; Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Teknokent Firmasında geliştirilmiş ve uygulamaya geçilmiştir. Yerli ve Milli İmkânları kullanarak geliştirdiğimiz TARGE otomasyon cihazları, zirai alanda üretim süreçlerini kolaylaştırmayı ve üretim verimini artırmayı hedeflemektedir.

 Hedef Kitle

Bitkisel üretim, tohumculuk üretimi, ARGE çalışanları

Kamu ve özel sektör çalışanları

Üniversite öğrencileri

 Eğitim yeri

Tekirdağ Önder Çiftçi Derneği, Toplantı Salonu

 Tarih ve Süre

17 Mart 2023.  4 saat. (14.00-18.00)

 Eğitim Türü

Teorik

Eğitim İçeriği

Otomasyon Sistemi Gerekliliği: Açık arazi ve Seralarda Sulama gübreleme, iklimlendirme sistemlerinin gerekliliği

Kullanılan Otomasyon Sistemleri: Şu anda ülkemizde otomasyon kullanımı

TARGE Tanıtımı: TARGE Firmasının tanıtımı

TARGE Otomasyon cihazı geliştirme ortamı: TARGE Otomasyon cihazının geliştirme ortamı ve kullanılan yazılımlar

TARGE Otomasyon Cihazı Özellikleri: Kontrol edilebilen cihazlar, Otomatik Sulama, Gübreleme, İklimlendirme, Otomasyon Programları, İstatistik Veriler, Olay Günlükleri, Güvenlik, Uyarı ve bildirimler, Uzaktan yönetim.

TARGE Otomasyon Cihazı Kullanılan Alanlar: Otomasyon cihazının çalıştığı seralardan tanıtımlar.

ARGE Çalışmaları: TARGE Otomasyon cihazına ileride kazandırılacak özellikler. Yapay Zeka kullanarak zirai otomasyon kontrolü sağlamak, istatistik verileri tutarak üretim sürecini takip etmek ve değerlendirerek verimi ve kaliteyi arttırmak, Görüntü işleme tekniklerini kullanarak bitki besin ihtiyacını tespit etmek, hastalıkları tespit etmek ve üreticiye öneriler sunmak.

 Not

 --

 Eğitim İçin

 Katkı Payı

-

 Katılımcı Sayısı

20 kişi

 Katılım Belgesi

Eğitimlerin tamamına katılan ve başarı ile tamamlayanlara Trakya Tohumluk Vadisi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TOVAM) tarafından katılım belgesi verilecektir.

 Katılım Belgesinin Kullanım Alanı

Bitkisel üretim, ARGE ve tohumculuk üretimi

  Eğitimi Veren

   Öğretim Üyesi

 Dr. Öğretim Üyesi Kamil ÖZCAN

 Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi

 Trakya Tohumculuk Vadisi Uygulama ve Araştırma Merkezi

 kozcan@nku.edu.tr

            Sorularınız için: 0282 250 21 38 / 33 nolu telefonlar aranabilir.

Eğitime katılmak için lütfen başvuru formunu doldurunuz.

Başvurusu onaylanan katılımcılara telefon ya da e-mail ile bildirilecektir.

Son Başvuru Tarihi   13  Mart Saat 23:59’dur.