2023-02-02

Trakya Tohum Akademisi Deneme Planlama, Analizler ve Yorumlar Eğitimi

TRAKYA TOHUM AKADEMİSİ

DENEME PLANLANMA, ANALİZLER VE YORUMLAR

(TEORİK VE BİLGİSAYAR UYGULAMALI İSTATİSTİK ANALİZLER)

Eğitim No

Amaç

Her araştırıcı değerlendirmede objektif olabilmek için istatistiki analiz yapmak ve bunlara dayanarak deneme sonuçlarını yorumlamak ister. Araştırmalarda incelenen konular üzerine farklı uygulamaların etkisini bilmek araştırıcıya bu konuda karar vermede önemli Avantaj sağlar.  Bitki ıslahı, ARGE çalışmaları, tohumculuk çalışmalarında daha etkin ve verimli sonuçlar etkin bir istatistiki değerlendirmesi ile elde edilebilir. Burada araştırıcının etkisini araştırdığı konu muamele, faktör, konu, uygulama gibi isimler de alır. Aynı muamelenin uygulandığı birden fazla deneme ünitesine tekrarlama (yineleme), araştırıcının üzerinde durduğu ve bilgi topladığı karaktere özellik adı verilir. Araştırmalar, planlama aşamasından değerlendirme aşamasına kadar, büyük bir titizlik içinde ele alınmayı gerektirirler. Araştırmanın iyi planlanmış olması, iyi yürütülmesi kadar önemlidir. Ancak çok iyi planlanmış, uygun deneme deseni seçilmiş, çok iyi yürütülmüş de olsa araştırma sonuçları değerlendirilme ve yorumlama aşamasında bazı temel bilgileri veya konu uzmanlarının yönlendirmesini gerektirmektedir. Aksi durumda elde edilen sonuçlar değerlendirmelerde yapılan yanlışlıklar nedeniyle hiç de gerçekçi olmayan yorumlar öne çıkarabilir.

Hedef Kitle

Bitki ıslahı, tohumculuk üretimi, ARGE çalışanları

Kamu ve özel sektör çalışanları

Üniversite öğrencileri

Eğitim yeri

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Böl.

Toplantı Salonu ve Amfi 4

Tarih ve Süre

8-11 Mart 2023.  32 saat. (08.30-12.30 / 13.30-17.30)

Eğitim Türü

Teorik ve Uygulama

Eğitim İçeriği

Teorik Eğitimler

1. Gün (08.03.2023)

-- Deneme tekniğinde genel kavramlar

-- Denemede konuların belirlenmesi

-- Denemelerin planlanması

-- Deneme planlarının alana uygulanması

-- Denemelerde verilerin elde edilmesi ve kaydedilmesi.

-- Verilerin analize hazırlanması

Tek faktörlü deneme desenleri

Tesadüf parselleri

Tesadüf blokları

Önemlilik testleri (EKÖF, DUNCAN vb.)

Latis deneme deseni

Latin karesi

Augmented deneme deseni ile ilgili örnek çözümleri

(Prof. Dr. İsmet BAŞER-2 saat , Prof. Dr. Oğuz BİLGİN-4 saat, Doç. Dr. Alpay BALKAN 2 saat)

2. Gün  (09.03.2023)

İki faktörlü deneme desenleri ve örnek çözümleri

Üç faktörlü deneme desenleri ve örnek çözümleri

Yıl ve yer birleştirme analizleri

Korelasyon ve regresyon analizleri

Stabilite analizleri

(Prof. Dr. İsmet BAŞER 4 saat, Prof.Dr. Oğuz BİLGİN 2 saat , Doç.Dr. Alpay BALKAN-2 saat )

Uygulamalı Eğitimler

3. Gün (10. 03.2023) TARİST bilgisayar programı ile teorileri verilen deneme desenlerinde verilerin analiz edilmesi ve yorumlanması

- Tesadüf Parselleri

- Tesadüf Blokları

Önemlilik testleri (EKÖF, DUNCAN vb.)

- İki Faktörlü deneme desenleri

- Yıl ve Yer birleştirme analizleri

- Korelasyon ve Regresyon analizleri

(Dr. Öğretim. Üyesi Kamil ÖZCAN, TARİST Programını geliştiren ekipte yer alıyor-8 saat)

4. Gün (11. 03.2023) JUMP bilgisayar programı ile teorileri verilen deneme desenlerinde verilerin analiz edilmesi ve yorumlanması

- İki Faktörlü deneme desenleri

- Üç Faktörlü deneme desenleri

- Yıl ve Yer birleştirme analizleri

- Korelasyon ve Regresyon analizleri

- Latis deneme deseni

- Latin karesi

- Augmented deneme deseni

(Prof. Dr. İsmet BAŞER-2, Doç. Dr. Alpay BALKAN-2, Arş. Gör. Damla Balaban GÖÇMEN-4)

Not

Eğitim alan kursiyerler uygulamalı eğitimlerin yapılabilmesi için kendi bilgisayarlarını getireceklerdir. Eğitim için TARİST ve JUMP programları bilgisayarlara yüklenecektir.

Eğitim İçin

Katkı Payı

Eğitim katkı payı 50 TL’dir. Başvurunun kabul edildiği bildiriminin ardından 3 iş günü içerisinde TR790001500158007315744340 IBAN numaralı hesaba açıklama kısmına Eğitim Numarasını ve Katılımcı Adı ve Soyadı bilgisi ile yatırılması gerekmektedir. Yatırmayanların başvuruları geçersiz sayılacaktır.

Katılımcı Sayısı

20-25 kişi

Katılım Belgesi

Eğitimlerin tamamına katılan ve başarı ile tamamlayanlara Trakya Tohumluk Vadisi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TOVAM) tarafından katılım belgesi verilecektir.

Katılım Belgesinin Kullanım Alanı

Bitkisel üretim, ARGE, ıslah ve tohumculuk üretimi

Eğitimi Veren

Öğretim Üyesi

Prof. Dr. İsmet BAŞER

Prof. Dr. Oğuz BİLGİN

Doç. Dr. Alpay BALKAN

Dr. Öğretim Üyesi Kamil ÖZCAN

Arş. Gör. Damla Balaban GÖÇMEN

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi

Trakya Tohumculuk Vadisi Uygulama ve Araştırma Merkezi

ibaser@nku.edu.tr

Sorularınız için: 0282 250 21 39 /38 / 33 nolu telefonlar aranabilir.

Eğitime katılmak için lütfen başvuru formunu doldurunuz.

Başvurusu onaylanan katılımcılara telefon ya da e-mail ile bildirilecektir.

Son Başvuru Tarihi:  03 Mart 2023 Saat 23:59’dur.