2022-03-30

FLOW SİTOMETRİ VE BİTKİLERDE KULLANIM ALANLARI EĞİTİMİ

Eğitim No

Amaç

Flow sitometri 1956 yılında tıbbi amaçlarla (hızlı ve hassas bir şekilde kan hücrelerinin sayımı ve  analizi) kullanılmak üzere geliştirilmiş bir metottur. Bilim ve teknolojide meydana gelen gelişmeler ile flow sitometri 1990 yılından bu yana bitki biyolojisi ve tarımsal araştırmalarda da kullanılır hale gelmiştir. Yöntem çok kısa bir zamanda bilimsel araştırmalara önem veren ülkelerde rutin bir bitki analiz yöntemi olmuştur. Flow sitometri son yıllarda ülkemizde de özellikle ploidi analizi, genetik kaynakların karakterizasyonu ve double haploid bitkilerin eldesi gibi alanlarda kullanılmaya başlanmış ve giderek yaygınlaşmaktadır. Bu yüzden uygulamalı bir workshop’un ülkemizin biyoloji ve ziraat kökenli araştırmacıları ile bu alanlarda yüksek lisans ve doktora yapan öğrenciler için yararlı olacağı düşünülmüştür. Organize edilecek olan workshop teorik ve uygulama olarak iki kısımda gerçekleştirilecektir. Katılımcılar yöntem hakkında teorik bilgiler elde ederek laboratuvarda uygulama imkanı bulacak ve çalışmalarında yöntemden nerelerde ve nasıl yararlanabileceklerini değerlendirme şansına sahip olacaklardır.

Hedef Kitle

Bitki ıslahı ve tohumculukla ilgilenen kamu ve özel sektör çalışanları

Eğitim yeri

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü, Bitki Genetiği ve Sitogenetiği Laboratuvarı

Tarih ve Süre

14-15 Mayıs 2022, Toplam 16 saat. (Her gün 08.30-12.30 / 13.30-17.30 arası)

Eğitim Türü

Teorik ve Uygulama

Eğitim İçeriği

Teorik Kısım:

- Flow sitometrinin tanımı ve çalışma presibi

- Kullanılan florasan boyalar, bufferler ve standartlar

- Flow sitometri ile çekirdek DNA analizi

- Flow sonuçlarının yorumlanması

- Çekirdek DNA içeriğinin hesaplanması

- İyi kalitede sonuç eldesi için dikkat edilmesi gereken hususlar

- Flow sitometrinin bitkisel kökenli araştırmalarda kullanıldığı alanlar

Uygulamalı Kısım:

- Solusyonların hazırlanması

- Örneklerin hazırlanması

- Cihazın çalıştırılması ve kalibrasyonu

- Flow sitometri ile cell cycle analizi

- Flow sitometri ile çekirdek DNA içeriğinin belirlenmesi

- Bir genotipin flow sitometri ile belirlenmiş çekirdek DNA içeriğinin genotipin    kromozom       sayısı (ploidy) ile ilişkilendirilmesi

- Hızlı ve pratik bir teknik (asetokarmin) ile sitolojik preparat hazırlayarak mitoz kromozomlarının   ışık mikroskobu ile sayılması

- Sitolojik çalışmalarda kullanmak üzere tohum çimlendirme, kök ucu hasadı, ilk işlem, fiksasyon,   boyama işlemleri

Not

Arzu eden katılımcılar flow sitometri uygulamaları için kendi örneklerini (sadece bir örnek) de   getirebilir. Zamanın yettiği ölçüde getirilen örnekler analiz edilmeye çalışılacaktır.

Eğitim İçin

Katkı Payı

Eğitim katkı payı 50 TL’dir. Başvurunun kabul edildiği bildiriminin ardından 3 iş günü içerisinde TR790001500158007315744340 IBAN numaralı hesaba açıklama kısmına Eğitim Numarasını ve Katılımcı Adı ve Soyadı bilgisi ile yatırılması gerekmektedir. Yatırmayanların başvuruları geçersiz sayılacaktır.

Katılımcı Sayısı

En fazla 30 kişi

Katılım Belgesi

Eğitimlerin tamamına katılan ve başarı ile tamamlayanlara Trakya Tohumluk Vadisi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TOVAM) tarafından katılım belgesi verilecektir.

Katılım Belgesinin   Kullanım Alanı

Bitki ıslahı ve tohumculuk alanındaki çalışmalar

Eğitimi Veren

Öğretim Üyesi

Prof. Dr. Metin TUNA

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi

Tarla Bitkileri Bölümü

mtuna@nku.edu.tr

Sorularınız için: 0282 250 21 39 /38 / 33 nolu telefonlar aranabilir.

Eğitime katılmak için lütfen başvuru formunu doldurunuz.

Başvurusu onaylanan katılımcılara telefon ya da e-mail ile bildirilecektir.

Son Başvuru Tarihi 6 Mayıs 2022 Saat 23:59’dur.