2023-10-28

Tarımı Tehdit Eden Tehlike: KURAKLIK

26.10.2023 tarihinde Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Konferans Salonunda Trakya Tohumculuk Vadisi Uygulama ve Araştırma Merkezi, Trakya Kalkınma Ajansı, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Tekirdağ Tarım İl Müdürlüğü ve Trakya Tohumcular Derneği tarafından organize edilen “Tarımı Tehdit Eden Tehlike: KURAKLIK’’ Çalıştayı yapıldı. Çalıştaya çok sayıda kamu ve özel sektör yetkilisi, bölgedeki üretici kuruluşlar, tarımsal üretim yapan üreticiler ve öğrenciler yoğun ilgi göstermiştir. Çalıştay sabah 09.30 da açılış konuşmaları ile başlayarak 17.00 civarı genel değerlendirme ile sona ermiştir.

Açılış konuşmaları;

Trakya Tohumcular Derneği Başkanı İbrahim TORUK farklı kuruluşlar olarak bir araya gelerek kuraklık ile ilgili toplantıyı organize etmemizin önemi ve gelecekte bu tip toplantıların devam ettirileceğini,

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı ve Trakya Tohumculuk Vadisi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Sayın Prof. Dr. İsmet BAŞER’ Kuraklığın tarımda etkisinin arttığını uzun süredir bu toplantıyı yapmayı planladıklarını, toplantının kuraklık konusuna katkı yapacağını,

Tekirdağ İl Tarım ve Orman Müdür yardımcısı Sayın Ahmet TOKGÖZ’ Trakya bölgesinin tarımsal üretimde ülkemizde önemli bölgelerden biri olduğunu, tarımsal kuraklık konusunda il müdürlüğünün de çalışmalar yaptığını, toplantının başarılı geçmesini,

Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Sayın Mahmut ŞAHİN’ Kalkınma ajansı olarak bölgede tarıma önemli katkılar sağladıklarının, Kuraklık üzerine bu toplantıda 5 farklı kuruluşun bir araya gelerek bir çalışma yaptıklarının, artık çalışmalarda farklı kurumların bir araya gelerek daha başarılı sonuçlar alınabileceğini belirtmiş,

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Mümin ŞAHİN’ Namık Kemal Üniversitesi olarak Ziraat Fakültesinin eğitim ve tarım konusunda oldukça başarılı çalışmalar yaptığının, Ziraat Fakültesinin çok sayıda çeşit ve ileri hattı bölgedeki tohumculuk kuruluşlarının hizmetine sunduğunu, kuraklık konusunda Üniversitemizin de içinde yer aldığı böyle bir organizasyonda tarımda önemi artan Kuraklık konusunun tartışılacak olmasının oldukça önemli olduğunu vurgulamıştır.

Daha Sonra Sunulu Konuşmalara geçilmiş,

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümünden Prof. Dr. Erdoğan GÜNEŞ’ i “Küresel İklim Değişimi ve Gıda Krizi

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Fatih KONUKÇU’  “Küresel İklim Değişikliği ve Trakya Bölgesindeki Etkileri”

Almanya Julius-Kühn Enstitüsü Kültür Bitkileri Federal Araştırma Merkezinden Dr. Andreas STAHL “Stres Toleransı ve Dayanıklılık Islahı

Uluslararası Mısır ve Buğday Islah Merkezi Emekli Direktörü Dr. Hans BRAUN’ “Buğday İçin Tehlike: Kuraklık ve Sıcaklık

Uluslararası Kurak alanlar Tarımsal Araştırma Merkezi Türkiye Koordinatörü ve Avrupa Bitki Islahı Araştırmaları Birliği Tahıllar Bölüm Başkanı Sayın Dr. Mesut KESER’ “Kuraklığa Dayanıklılık Islahı ve Germplazm Geliştirme”

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı ve Trakya Tohumculuk Vadisi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. İsmet BAŞER’ Kuraklık ve Yüksek Sıcaklığın Bitkisel Üretime Etkisi”

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. İrfan ÖZTÜRK’ “Kuraklık ve Yüksek Sıcaklığın Tarımsal Üretim Üzerine Etkisi” konusunda sunumlarını yapmışlardır.

Sunumlardan sonra katılımcıların soruları tartışılmış, genel değerlendirme ve plaket töreni ile toplantı sona ermiştir.